Moet ik alle klei uithollen?

Alle klei krimpt in de oven, dus in principe is het antwoord op deze vraag: ‘Ja’.

Nu is het met klei van een grof chamotte minder belangrijk dan klei met een heel fijne chamotte. Via de chamotte (kleine steentjes in de klei) kan namelijk lucht ontsnappen en heeft de klei meer kans om te krimpen zonder te scheuren of te exploderen.

Ik doe het volgende met beelden die of te hard zijn geworden om uit te hollen of waarbij ik ze niet in delen wil snijden:

 • Ik hol het beeld uit zo ver als mogelijk. Bij te harde klei is dit lastig en kom je niet zo ver. De klei weer nat maken helpt. Bij grote/lange beelden kom je niet verder dan je gereedschap lang is.
 • Vervolgens prik ik in het uitgeholde gedeelte met een sateprikker gaatjes, veel en zo diep mogelijk. Via deze gaatjes kan lucht ontsnappen en heeft de klei de ruimte om te krimpen.

Met grof chamotte werkt dit meestal wel. Met fijn chamotte is deze truc riskanter.

Lees ook mijn vorige blog over uithollen van beelden

Fimo klei is een polymeer klei waarmee vaak kralen worden gemaakt. Vaak worden hierbij minder grootte voorwerpen gemaakt en hoeft de oven maar tot ca 130 graden worden opgestookt. Hierbij is het uithollen van minder/geen belang. Meer informatie over Fimo klei is te vinden op hobby info.

Succes!

2 Antwoorden aan “Moet ik alle klei uithollen?”

 1. Ha Ellis,

  Wat een toeval dat ik op je site terecht kom! Ik ben momenteel bezig om een thema voor de kinderen uit te werken, getiteld Kunst. Hierin willen we in 6 weken de kinderen laten kennismaken met kunst. Dat betekent kunstgeschiedenis, kunstbeschouwing en kunstproducten. Ik was op zoek naar een mooi introductieverhaal en kwam op jouw site terecht. Wat een geweldige beelden heb je gemaakt: zo vol schoonheid, elegantie en ingetogenheid….

  Ik toon wellicht nog wat van je beeldjes aan de kinderen tijdens project (als je hier geen bezwaar tegen hebt) en Ik wens je dan ook veel succes.

  groetjes,

  janey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *