Uithollen van een beeld

Geplaatst door Ellis Zijlstra ma, oktober 18, 2010 11:17

Het blijft altijd lastig, heb je je beeld helemaal naar tevredenheid afgemaakt, moet je het weer doormidden snijden om het uit te hollen. Uithollen is noodzakelijk om te voorkomen dat het beeld in de oven kapot gaat. Klei krimpt in de oven en lucht zet uit; geen goede combinatie.

Het uithollen gaat als volgt:

– door korte lijntjes markeer je de punten waar langs je de snijlijn gaat maken. Hierdoor is het makkelijk om na het uitholen het beeld weer op elkaar te zetten.

– Vervolgens snij je het beeld door midden (au!)

– De beide stuk (of meer indien nodig) hol je zo goed mogelijk uit. Houd ongeveer een rand klei van 1 tot 1,5 cm over.

– Uithollen doe je het makkelijkst met een bandmirette.

– Na het uithollen maak je een kleispecie. Een paar stukken klei, daar water bij voegen en vervolgens goed roeren, totdat het een egale masse wordt.

– In de rand van de klei maak je een aantal inkepingen, zodat de kleispecie hierin komt. Vervolgens smeer je beide kanten in met de kleispecie. Zorg ervoor dat de inkepingen goed gevuld zijn. Je zet het beeld weer op elkaar met behulp van de markeringen. En weer netjes bijwerken totdat je de snijlijnen niet meer ziet.

4 Antwoorden aan “Uithollen van een beeld”

  1. Goedemiddag, ik heb even korte vraag. Dien je zelfdrogende klei ook uit te hollen ? Hoor graag uw reactie

    1. Beste Douwe, zolang de klei niet in de oven gaat, hoef je deze niet uit te hollen.

      In de oven krimpt de klei en zet de warme lucht uit. Bij niet uitgeholde beelden kan dit leiden tot het “exploderen” van het beeld.

      Laat je de klei aan de lucht drogen (wat dus het geval is bij zelfdragende klei), dan is dat een veel geleidelijker proces, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat het beeld kapot gaat. Wel blijft het beeld dan vaak kwetsbaarder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *