Zomer Zon

Materialen voor tuinbeelden

Beelden die buiten staan moeten natuurlijk tegen de diverse weersomstandigheden kunnen. Funest voor tuinbeelden is de periode van dooien en vriezen. Mochten er kleine scheurtjes zitten in het beeld dan is de kans dat het beeld door het vriezen stuk gaat. Welke materialen zijn nu geschikt om een beeld voor in de tuin te maken? Ik ligt er hieronder een drietal uit.

Brons

Bij uitstek goed voor in de tuin zijn de roestvrij metalen. Natuurlijk bij beelden kun je dan snel aan gepatineerd brons denken. Brons wordt eigenlijk alleen maar mooier buiten (behalve de gepolijste bronzen beelden zoals Shining Strong). Nadeel is natuurlijk de hoge waarde van het brons en het potentiële gevaar van gestolen worden.

Zomer Zon
Zomer Zon

Klei 

Bij klei is de kans op kapot vriezen door gaatjes in de klei groot. Wel bestaat er vorstbestendige klei, zoals te koop bij Keramikos. Persoonlijk een van mijn favoriete kleisoorten, ook omdat er fijn mee te werken is. Mijn grote beeld ‘In de zon’, gemaakt met deze klei en vervolgens geglazuurd, houdt het al een tijdje uit in de buitenlucht.

In de zon
In de Zon

Zilvercement

Zilvercement is een goedkoper alternatief voor brons. Ook dit materiaal kan goed tegen de buitenlucht. Wel kunnen na een aantal jaren oneffenheden, ontstaan tijdens het gietproces, leiden tot scheurvorming. Vooral bij beelden die tijdens de winter buiten blijven staan.

Peace
Peace

Diverse steen en houtsoorten, gebruikt bij het beeldhouwden, kunnen natuurlijk heel goed tegen de buitenlucht. Beeldhouwden is wel een andere vervaardigingstechniek dan het hierboven genoemde kleien en gieten. Weet je nog andere goede materialen dan hoor ik die graag 🙂

6 Antwoorden aan “Materialen voor tuinbeelden”

  1. Ik zoek een mooi beeld voor op het terras…..
   Brons is onbetaalbaar…..
   Wat is het prijsniveau van andere materialen….?

   1. Zak aluminium cement 25 kg ca €37,50, zak zilverzand 25 kg ca €2,50, 1 liter flevopol ca €13. Dit materiaal giet je, dus je hebt ook gips ofzo nodig voor de mal en natuurlijk materiaal voor het originele beeld (klei). Ik weet niet wat de prijs is van kunststof polyester, ga ik wel een keer mee experimenteer, dus houd je op de hoogte!

  2. Ik zou graag een
   Grote dikke dame zelf willen maken
   Wie geeft workshops hierin in de buurt van Utrechtse heuvelrug
   Dag datum tijd en waar wie helpt me daarbij vr gr Carla kooistra

 1. Goed om te weten dat materiaal belangrijk is voor tuinbeelden. Ik zou graag een houten sculptuur in mijn tuin willen plaatsen, maar zal deze wellicht eerst moeten impregneren. Ik ga kijken welke mogelijkheden ik heb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *