Glazuur Rot Punkted

Leer je glazuur kennen…..

Wanneer haal je het mooiste resultaat uit een glazuur?

Iedere glazuur werkt weer anders. Het is daarom belangrijk om je glazuur te ‘leren kennen’. Zo kom je er achter wat de eigenschappen zijn van de glazuren die je gebruikt. Als je glazuur in de winkel koopt wordt je gelukkig geholpen door de producent. Vaak staat de minimale en maximale stooktemperatuur op de verpakking. Zo niet, dan is deze meestal via google te vinden. Eigenschappen die zeer bepaald zijn voor het uiteindelijke resultaat zijn:
 1. De hoogste stooktemperatuur
 2. Het aantal glazuurlagen

Stookhoogte

Als je een glazuur te hoog stookt terwijl deze er niet tegen kan, dan kan de glazuur gaan verlopen en minder mooi worden. Je kan ook geluk hebben, ik heb zelf wel eens een glazuur, dat eigenlijk tot 900 graden gestookt kan worden, op 1200 graden gestookt en deze kwam er juist erg mooi uit. Als ik de hoogste temperatuur 10 minuten vastzet krijg ik het mooiste resultaat. Stook je de glazuur op een te lage temperatuur dan blijft de glazuur vaak mat.
Glazuur rot punkted Goud glazuur

Aantal glazuur lagen

Het is gebruikelijk om een beeld van 2 of 3 glazuurlagen te voorzien. Om de intense rode kleur van het glazuur ‘rot punkted’ er uit te halen, gebruik ik altijd drie dikke lagen. Maar pas op voor druipers! Bij het goud glazuur ben ik er achter gekomen dat deze juist het mooist egaal van kleur wordt als ik 2 lagen gebruik. Zie afbeeldingen hierboven. Wil je het zeker weten hoe een glazuur uit de oven komt, probeer het eerste uit op kleine tegeltjes. Deze kun je bij de meeste keramiek zaken kopen (o.a. bij Keramikos). Of bak zelf stukjes aardewerk om te gebruiken. Experimenteer met verschillende glazuurlagen voor het beste resultaat.

Oeps, toch niet goed

Als een glazuur (dat glimmend hoort te zijn) mat uit de oven komt, dan kan dat twee redenen hebben:
1. Er is te weinig glazuur gebruikt
2. Er is niet hoog genoeg gestookt of de hoogste temperatuur is niet lang genoeg vastgezet.
Gelukkig kun je als dit gebeurt het beeld opnieuw glazuren (1 glazuurlaag is vaak genoeg) en nog een keer stoken.

Meer weten over glazuren?

4 Antwoorden aan “Leer je glazuur kennen…..”

 1. ik gebruik meestal glazuren die ik onder poedervorm aankoop. Zij geven een baktemperatuur aan van 1020° tot 1080°; Op welke temperatuur zal ik de beste resultaten verkrijgen? Tot hiertoe bak ik op 1045°

  alvast bedankt voor een antwoord

  1. Hoi Nicole, dat is niet zo eenvoudig te zeggen, omdat de ene glazuur anders werkt dan de andere. Mijn ervaring in het algemeen is dat felle kleuren vaak mooier tot zijn recht komen op een hogere temperatuur, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Veel experimenteren! Als ik een mooi gewenst resultaat heb bereikt dan schrijf ik op:
   – glazuursoort
   – aantal glazuur lagen (vaak 2 of 3);
   – de hoogste baktemperatuur;
   – en de tijd dat ik de oven op de hoogste temperatuur houd.

 2. Ik heb een vaas aan de binnenkant met glanzende transparante steengoedglazuur (1180-1250 graden), geglazuurd en vervolgens vanwege de buitenglazuur op 1050 graden gebakken. Het is heel mooi mat wit geworden, waar ik esthetisch geen bezwaar heb. De vraag is wat doet dit aan de kwaliteit en waterdichtheid van de glazuur?

  Alvast dank voor het antwoord, Biba

  1. Hoi Biba, Mijn ervaring is dat het bakken op een te lage temperatuur inderdaad mooie effecten kan geven. Maar helaas heeft het glazuur zich niet helemaal kunnen ontwikkelen. Bij een beeld kan dit niet zo veel kwaad, maar voor een vaas zou ik zeker twijfels hebben over de kwaliteit (gaat het niet verkleuren door het water) en de waterdichtheid.

   Ik heb wel eens glazuur op een hogere temperatuur gebakken dan eigenlijk ‘mocht’ en dit was uiteindelijk goed gelukt. Je zou dus de vaas kunnen bakken op de steengoed temperatuur, maar dat is wel een risico. Dus voordat je dat gaat doen, zou ik altijd het eerst uitproberen. Dit kun je doen door een test stuk (gebakken aardewerk met de buitenglazuur) te bakken op de hoge temperatuur en dan te kijken of de glazuur mooi blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *