Klei en glazuur bakken

Wil je klei en/of geglazuurde klei bakken dan kun je dit vaak laten doen bij culturele centra (voornamelijk als je daar een cursus volgt) of bij een aantal speciaal zaken, zoals Keramikos, of je maakt gebruik van je eigen oven of een oven van iemand anders.

Heb je zelf een oven of moet je een andere oven instellen, dan heb ik hieronder een grafiek gemaakt van de temperatuur en tijd die gebruikt kan worden voor een standaard bakproces. Deze kan gebruikt worden als richtlijn (maar bij bakken heb je altijd een kans dat de klei/glazuur kapot gaat).

De max temperatuur staat op de klei of op het glazuur aangegeven. Afwijken hiervan geeft grote risico’s dat de klei kapot gaat of de glazuur verloren gaat, maar kan soms ook mooie effecten opleveren. Bijvoorbeeld de maximale baktemperatuur van Glimmer glazuur is officieel 950 graden. Stook je deze echter op 1150 graden, dan krijgt het een hele mooie andere uitstraling. Bij onder andere het beeld ‘Samenhang‘ heb ik dit toegepast.

Bakken van klei

Eerst rustig in 6 uur de oven stoken tot 650 graden. In deze fase krimpt de klei het meest, daarom vooral niet te snel stoken. Daarna in ca 2 tot 3uur doorstoken tot de maximale temperatuur. Het bakproces is dan klaar, maar de klei heeft zeker nog een paar uur nodig om af te koelen.

Bakken van glazuur

Bij glazuur bakken verloopt het bakproces iets anders. Stook de oven in 4 uur tot 450 graden. Vervolgens kun je de oven in eigen tempo doorstoken tot de max temperatuur. Hier laat je de oven zo’n 10 tot 20 minuten opstaan. Vervolgens laten afkoelen. Zeker bij het bakken van glazuur, moet je het beeld niet te snel uit de oven halen. Te snelle afkoeling kan leiden tot barsten in de glazuur.

Meer weten over het glazuren van een beeld? Lees dan mijn blog over de wonderen wereld van het glazuur.