Klei scheurtje

Kleine scheurtjes in drogende klei

Misschien is het herkenbaar: Je hebt net een mooi beeld gemaakt met bijvoorbeeld elegante armen die iets vasthouden. Maar al tijdens het drogen van het Beeld zijn er op eens kleine scheurtjes te zien. Vaak juist op die cruciale verbindingsplekken. Dit heeft twee grote nadelen:

  1. Je weet niet zeker of het Beeld het verdere krimpproces in de oven zal overleven of dat het definiet kapot zal gaan bij de scheurtjes.
  2. Als het beeld de oven ‘overleeft’ zijn de scheurtjes nog steeds zichtbaar. Deze kunnen zelfs na het glazuren nog zichtbaar zijn. Wat zonde is van het beeld.

Dus neem geen risico en repareer deze scheurtjes voor het beeld de oven in gaat. Hoe? Dat is vrij simpel.

Maak een ‘kleipapje’

Door je klei te mengen met water kun je een kleipapje maken. Zeker bij kleine scheurtje moet dit klei papje eerder dun dan dik zijn.

Kleipapje
Kleipapje

Vul de scheur met het kleipapje

Vervolgens gebruik je het ‘kleipapje’ om de scheur te vullen. Zorg er hierbij voor dat de scheur zo goed mogelijk gevuld is. Laat het even drogen en indien de scheur nog te zien is, doe je er nog een laag op.

Let er wel op dat er geen bobbel ontstaat, wat ook weer zonde is van het beeld. Werk dus na ieder laag je beeld weer bij.

Bij werken van het beeld - 1
Bijwerken van het beeld -2
Bijwerken van het beeld

Als de scheur niet meer te zien is, kan het beeld verder drogen en daarna in de oven gebakken worden. Na het bakken is de scheur niet meer te zien en kan het beeld zonder problemen geglazuurd worden.

Gerepareerde beeld
Het gebakken beeld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *