Boetseerwas: een andere techniek

Werken met boetseer was is toch weer heel anders dan werken met klei. Bij mij ging het al fout in de winkel waar ik vrolijk 5 kilo boetseerwas kocht. Enfin de komende jaren kan ik heel veel wassenbeelden maken. Je hebt namelijk aan een 0,5 kg meer dan genoeg.

Dan het boetseren met was zelf. Wat zijn de verschillen t.o.v. klei?

 1. Ten eerste: de was is uit de verpakking niet goed te modelleren. Het makkelijkste is het om met een kaasschaaf kleine plakken af te snijden en die vervolgens warm te maken met de hand. Warm gemaakte was is in alle vormen te kneden.
 2. Het mooie van was is dat je hele expressieve beelden kan maken, bv een ballerina die op een been staat. Hiervoor moet je wel met wat koperdraad de basis vorm neerzetten. Je vormt de was dan om het koperdraad.
 3. Je kan de was niet zo rigoureus vervormen als klei. Weet je nog niet goed wat je wilt maken, dan kun je beter het beeld eerst in klei maken en dan namaken in was. Een arm op een andere plek zetten is bij was lastig.

Hieronder staat een afbeelding van een wassenbeeld van mij. Binnenkort ga ik naar de bronsgieter (met de groep van de kunstacademie) om het te laten gieten. Spannend!

 

Meer foto’s van dit beeld zijn te zien op mijn site

8 Antwoorden aan “Boetseerwas: een andere techniek”

  1. Beste Anja,
   Nee, dit is niet mogelijk. Zolang je het wassenbeeld niet in de zon zet of op een andere warme plek, blijft het wel goed.
   Wil je er een beeld van maken wat niet kan smelten dan is het werken met een mal een optie.
   Je kan dan het was er uit laten smelten, en vervolgens kun je het beeld bijvoorbeeld in het brons of gips (laten) gieten.

   Ellis

   1. Ik besef dat het een oude post is maar ik wil toch even reageren.
    Als je met boetseer was werkt is het wel mogelijk om het beeld(je) te behouden zonder het te laten gieten in brons.
    Je kent ongetwijfeld de “eerste” babyschoentjes die mensen laten bronzeren.
    Wel, dat procedé is ook toe te passen op wassen beeldjes waarna ze zelfs een patine kunnen krijgen. Net als een bronzen beeld. Géén warme patine uiteraard.
    Op die manier kun je een wassen beeldje perfect bewaren en zelfs in de zon zetten als er geen gaatjes zijn in de aangebrachte koper laag.
    Let er wel op dat de aangebrachte laag iets dikker mag zijn dan op de babyschoentjes!

    Fons

    1. Fons, zou je kunnen vertellen hoe dat dan precies gaat. ik heb verschillende beeldjes die ik graag zou willen bewaren, zonder het meteen in brons te laten gieten. Ik ben erg benieuwd hoe de techniek met het bronzeren dan werkt.
     alvast bedankt

    2. Dag Frons, zeer interessante post van jou! Heb je wat meer praktische info hierover?
     Is dat galvanisatie? Kan dit rechtstreeks op de was of heb je een geleidende tussenlaag nodig? …

     Lieve

  1. Hoi Lieve,
   Je hoeft geen ijzerdraad te gebruiken als je met was boetseert. Het kan handiger zijn voor de stevigheid en flexibiliteit. Voor mijn beelden gebruik ik geen ijzerdraad en dat werkt dus prima. Omdat ik er toch eerst een rubberen mal laat maken van mijn beelden (waardoor je meerdere oplages kan maken), weet ik het antwoord op je tweede vraag niet zeker. Het lijkt me van niet, volgens mij is het ook zeer lastig om zo’n ijzerdraad weer uit een beeld te krijgen.
   Maar voor de zekerheid misschien navragen bij de bronsgieter. Of weet iemand anders het antwoord op deze vraag?

   1. Ik lees nu pas je antwoord. Heel erg bedankt. Als je een armatuur maakt, moet dat dan in koperdraad of mag je ook gewone ijzerdraad gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *